Tuesday, September 22, 2015

Lugemine on õpitav oskus

Lugemaõppimise nipid: http://www.elk.ee/

Jagame teile mõned lihtsad näpunäited, kuidas lastes raamatuhuvi tekitada ja neid varakult lugema suunata.
Esmalt soovitame oma lapsi mitte väga rangelt kasvatada ja sundida, vaid minna nende loomuliku arenguga kaasa ja seda soodustada. Väga oluline on kasvukeskkond, sest laste võimalused on suuresti vanemate valikud. Kui kodus raamatud puuduvad, neist ei räägita ja neid ei loeta, on ka väikelapsel väga keeruline raamatutega suhestuda ja omandada lugemisharjumus kogu eluks.

Usume, et ei ole olemas väikelast, kellele ei meeldi raamatuid vaadata või jutte ja luuletusi kuulata. Küll aga on juba päris pisikestel erinev maitse raamatute osas, mida neil lugeda või kuulata meeldib. Keerulisemaks läheb asi koolieas, kuid ka selles vanuses on iga lapse jaoks raamat, raske on lihtsalt neid õigeid üles leida. Selles aitavad teid meie raamatukogu asjatundjad ja kodulehel avaldatud raamatusoovitused.
Igaõhtune unejutu lugemine lastele on tore peretraditsioon, mis paneb punkti tegusale päevale ja annab alguse ilusatele unenägudele. See on vahva ja sisukas koosolemine – väärt aeg, mida saab veeta juba koos beebieas lastega, mil ema-isa rahustav hääl loob turvatunde ning laps saab nautida vanemate tähelepanu. Just ettelugemisest saab alguse lapse side raamatuga, tema lugemishuvi ning tee iselugemiseni. Koos lugemine rikastab sõnavara, õpetab kuulama ning arendab loovust.
Ei ole mingi saladus, et väikelapse arengut mõjutab enim perekond. Lapse kirjanduslik kasvamine pole siin mingi erand. Seepärast võiks emadele-isadele soovida rõõmsat meelt ja kannatlikkust. Olge loovad ja nautige oma lapse kasvamist raamatulapseks!

Vaata Eesti Lugemisühingu väljannet “Soovitused ja nipid, kuidas meelitada last lugema”


No comments:

Post a Comment